Produse
»
Print » Informatii utile » Istoria tipografiei

Istoria tipografiei

Tiparul isi are originile in istoria scrisului si a aparut din dorinta de comunicare si transmitere a informatiilor semenilor dar si generatiilor viitoare, iar inceputurile au fost astestate inca vremea regilor din Sumer si Babylonia.

Primele tehnici de tiparit utilizau blocuri fixe de lemn cu care chinezii tipareau scrierile budiste pe hartie inca din secolul VII d.Chr. Din aceea perioada provin cele mai vechi scrieri din lume pe hartie.

Dezvoltarea tehnica si stiintifica a comunitatilor umane a impus transmiterea cunostintelor in forma scrisului alfabetic. Primii pasi l-au facut rabinii, chinezii, calugarii crestini sau budisti care copiau informatiile scrise pentru a le transmite mai departe. Acestia practicau tiparul pe un relief in negativ. Imprimarea se facea cu o presa fixa in care foile de hartie erau presate de blocuri de lemn pe care erau gravate textul si ilustratiile. Aceasta metoda a fost raspandita in Vest cu ajutorul arabilor sau pe rutele caravanelor de pe ,,drumul matasii”. In China s-a inventat hartia, fapt care a dus la crearea unui climat optim pentru dezvoltarea tiparului.

In jurul anului 1450, Johannes Gutenberg a adaptat presa de tipar cu surub, bazandu-se pe metoda presarii de la teascurile de vinificatie, folosite pe valea Rinului inca din perioada Imperiului Roman. El a utilizat o cerneala pe baza de ulei si o bucata de metal impartita ca matrice prismatica. A inventat un aliaj metalic turnabil in forma (matrita).
Cuvantul tiparit a facilitat circulatia informatiei si a cunoasterii, de care au beneficiat in principal manastirile. Ulterior, intreaga Europa a fost lovita de explozia mass-media.

Astfel, tiparul a adus primul mediu de raspandire pentru publicitate si a inlocuit pe la 1500 vornicii care faceau anunturi in pietele centrale prin fluturasi de hartie.
Pe masura ce umanitatea a evoluat, au avansat si tehnicile de imprimare a textului. Cererea crescanda de informare a determinat mintile luminate ale fiecarei epoci sa caute noi metode si sa aduca noi imbunatatiri pentru satisfacerea nevoii de cunoastere.

Dorinta de perfectionare si mostenirea spirituala in arta tiparului de la chinezi pana la Johannes Gutenberg, ne obliga sa fim urmasi de seama ai celor care au lasat omenirii darul cuvantului reprodus in milioane de exemplare.
Tipografia online Itip dezvolta in continuare tiparul de calitate, oferind servicii de tipografie si solutii de tipar offset si tipar digital, prin implementarea unui sistem rapid si eficient de procesare a comenzilor, cu respectarea mediului inconjurator folosind echipamente de ultima generatie.


Comentarii

Nu exista comentarii la acest articol. Fiti primul care comenteaza!



Nume*
Email
(nu va fi facut public)
Comentariu*
Introduceti codul din imagine:


Copyright© 2020 ITIP - Tipareste inteligent Design realizat de Softimpera
Istoria Tipografiei