Produse
»
Print » Informatii utile » Tipar digital vs. offset

Tipar digital vs. offset

Pentru a face o comparaţie între tipar digital şi offset, se iau în considerare tirajele şi preţurile aferente. Tipografia digitală se bazează pe imprimante cu tehnologii laser, pe când cea offset este procedeul de printare prin care imaginea se transferă pe hârtie cu ajutorul plăcilor tipografice.

Digitalul are un avantaj la tirajele mici şi lucrările cu multe variabile, pe când tirajul offset este învingător pe tirajele mari. Trecerea între cele două se face la un tiraj de  300 exemplare, 4+0, 4+1 sau 4+4 culori. Pe tiparul digital se pot tipări informaţii diferite pe fiecare pagină. Pe tiparul offset aceeaşi lucrare se făcea din două etape: tiparul şablonului pe offset şi personalizarea pe o imprimantă laser monocrom, sau serigrafie sau alte metode.
Dezavantajul tiparului digital, la tiraje mai mari, este în primul rând preţul constant, care e aproape acelaşi ca şi la prima coală tiparită. La offset, necesitatea şabloanelor (matriţe sau plăci) şi munca de reglaj a utilajului, ce înseamnă şi nişte consumabile folosite, constituie costurile iniţiale care ulterior se împart la numărul exemplarelor tipărite. De aici vine dezavantajul mare al tiparului offset faţă de digital la tiraje mici şi medii. Tiparul unui exemplar, de exemplu, înseamnă producerea şabloanelor, reglajul maşinii de tipar, cerneala şi prisosul folosit pentru reglaj.
Nu ştim încă ce ne aduce viitorul, ambele tipuri de tipar avansează tehnologic, momentan ambele au rostul şi segmentul lor pe piaţa tiparului.

Avantajele Tiparului Digital:

  • Înaltă calitate a imaginii.
  • Tiparul digital poate imprima atât CMYK (cyan, magenta, yellow, black) cât şi RGB (red, green, blue), deşi pot apărea schimbări de culoare la tiparul RGB.
  • Tirajele în jur de 300 de exemplare, sunt tipice pentru un tipar digital.
  • Imprimarea digitală elimină multe dintre măsurile mecanice necesare pentru imprimare convenţională - offset.
Un echipament digital nu are nevoie de plăci de tipar, timpul de lucru este mult mai mic, trebuie doar creat  un fişier de date pentru a imprima. 
Tipar digital

Avantajele Tiparului Offset:

  • Înaltă calitate a imaginii.
  • Costul unitar scade atunci când tirajul creşte.
  • Calitate şi cost-eficienţă în volum mare. În timp ce presele digitale de astăzi sunt aproape de raportul cost / beneficii de compensare pentru muncă de înaltă calitate, ele nu sunt încă în măsură să concureze cu volumul de muncă a unei tipografii clasice.
  • Multe dintre maşinile moderne de tipar plan utilizează computerul din dotare spre deosebire de fluxurile de lucru mai vechi care nu aveau aşa ceva.
  • Posibilitatea de a tipări pe suprafeţe mai mari decât A3.
Tipar digital


Comentarii

Nu exista comentarii la acest articol. Fiti primul care comenteaza!



Nume*
Email
(nu va fi facut public)
Comentariu*
Introduceti codul din imagine:


Copyright© 2020 ITIP - Tipareste inteligent Design realizat de Softimpera
Tipar digital vs. offset