O nelamurire comuna a clientilor referitoare la culorile din printuri este reprezentata de felul in care acestea se schimba la tiparire, diferentiindu-se semnificativ de cele de pe monitor. In acest sens, trebuie amintite sistemele RGB si CMYK.
Sistemul RGB are la baza emisia de lumina rosie, verde si albastra, precum reiese si din numele acestuia (Red, Green, Blue). Prin combinarea acestor culori aditive se obtine albul, iar pe acest principiu se bazeaza cu precadere sistemele de afisare, precum monitoarele sau televizoarele. Spre deosebire de RGB, CMYK se bazeaza pe absorbtia luminii ambientale de catre suportul pe care sunt dispuse 4 culori: Cyan, Magenta, Yellow (galben) si Key (negru). In acest context, culoarea alba este culoarea suportului, nefiind necesar sa se depuna culoare. Negru se obtine prin depunerea de negru 100% sau CYMK 100%. Pe sistemul CMYK se bazeaza tiparirea. Sistemul RGB poate produce semnificativ mai multe culori decat sistemul CMYK. Astfel, materialele ce se pregatesc pentru afisarea pe sisteme ce emit lumina se lucreaza in RGB, iar cele ce trebuie printate, pe CMYK. Desigur, ele se pot converti, existand insa limite. Transformarea din RGB in CMYK produce pierderi de culoare RGB neproductibile in CMYK, iar la transformarea din CMYK in RGB, ceea ce se vizioneaza pe un ecran de monitor arata aproape identic in ambele sisteme.
Imprimantele de birou prelucreaza fisierele RGB in asa maniera incat sa pastreze continutul cat mai fidel, iar conversia in CMYK se realizeaza in functie de un profil propriu al imprimantei. Costurile tiparirii color cu acoperire mare sunt semnificativ mai mari in situatia tiparirii la imprimantele de birou, avantajoase fiind in aceasta situatie imprimantele de productie. De asemenea, mai mare este si costul suportului de tiparire, imprimantele de productie reprezentand alegerea optima si din acest punct de vedere. Imprimantele de productie utilizeaza mai bine fisierele in format CMYK, conversia realizandu-se in Raster Image Processor (RIP). Aceasta este o componenta hardware, ce se poate incorpora in calculator, in masina de tipar sau poate fi conectata direct la aceasta. In RIP, fisierul trimis spre tiparire e transformat in imagine bitmap separata pe 4 culori, in CMYK, in functie de setarile dorite.